• +385 20 771 154
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Novosti

Croatia rally: rezultati i poredak nakon 4. utrke WRC Svjetskog prvenstva

Croatia rally: rezultati i poredak nakon 4. utrke WRC Svjetskog prvenstva

Hyundai Motorsport osvojio je očekivano pobjedničko postolje u Croatia Rallyju, četvrtoj rundi FIA Svjetskog prvenstva u reliju (WRC) 2023., posvetivši svoje treće mjesto pokojnom Craigu Breenu.

Posljednji dan na hrvatskim cestama bio je emotivan, ali Esapekka Lappi i Janne Ferm su bez problema potvrdili rezultat. To predstavlja prvo postolje finske posade u sezoni, kao i njihov debi za Hyundai Motorsport.

Nedjeljni raspored obuhvaćao je ponovljenu petlju od dvije etape, Trakošćan – Vrbno (SS17/SS19, 13,15 km) i Zagorska Sela – Kumrovec (SS18/SS20, 14,09 km), pri čemu je potonja održana kao završni Power Stage relija.

Thierry Neuville i Martijn Wydaeghe, koji su vodili reli od druge etape u petak ujutro do odustajanja tijekom subotnje uvodne petlje, ponovno su se pridružili u nedjelju u pokušaju da spase svoj tim teške situacije u kojoj se našao. Belgijci su učinili upravo to; vodili su se agresivnom strategijom kako bi dali sve od sebe i iz automobila izvukli maksimalne performanse. Odličnom vožnjom su osvojili 5 dodatnih bodova.

Lappi i Ferm također su dodali bod ukupnom zbroju uzevši peto najbrže vrijeme u posljednjoj fazi vikenda. Proslava postolja je s pravom bila prigušena u čast i sjećanje na Craiga Breena. Pobjednička posada držala je irsku zastavu dok je svirana nacionalna himna Irske, nakon čega je uslijedio trenutak šutnje.

Bilješke za posadu: Esapekka Lappi/Janne Ferm (br. 4 Hyundai i20 N Rally1 Hybrid)
• Finci su osvojili svoje prvo postolje za Hyundai Motorsport.
• Peto mjesto na Power Stageu dodalo je dodatni bod njihovom zbroju.

Ne znam odakle da počnem. Veliko hvala timu. Nije bila laka odluka doći ovamo, ali smo cijenili priliku da ponovno vozimo. Znam da je bilo jako teško, nedvojbeno jedan od najtežih tjedana ikada. Svi zajedno smo se koncentrirali na pametnu vožnju koja nam je omogućila pobjedničko postolje. Ovo je vrlo važan rezultat za nas i za tim, stoga vam hvala, rekao je Lappi.

Bilješke za posadu: Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (br. 11 Hyundai i20 N Rally1
Hybrid)

• Belgijci su vodili Croatia Rally od SS2 do povlačenja u SS11 u subotu ujutro.
• Moćna Power Stage izvedba ekipe donijela im je pet dodatnih bodova.

Ne znam što bih rekao. Nakon svega što se dogodilo, jako sam razočaran zbog tima i nas. Ovo je težak trenutak, pa smo stvarno željeli da pobjeda učini Craiga ponosnim. Nažalost, propustili smo priliku našim povlačenjem s čela u subotu. Morali smo dati više od 100%, a kada ste na granici, ne možete uvijek izbjeći takve greške. Jutros smo se ponovo pridružili okupljanju odlučni da se borimo na Power Stageu. Dali smo apsolutno sve i to je bilo za Craiga, rekao je Neuville. 

Voditelj Hyundai Motorsport tima, Cyril Abiteboul, također je dao svoj osvrt. Ovo je bio težak događaj za cijelu rally zajednicu i moramo zahvaliti svima na njihovoj pomoći i razumijevanju. Gledajući ovaj sportski vikend, morali smo svim srcem zaroniti u to od samog početka događaja. Ovo je bila volja Craigove obitelji i ono što bi on želio, to je vrlo jasno. Sve što smo učinili ovaj tjedan bilo je za njega i njemu u spomen. Motivacija momčadi, unatoč okolnostima, bila je vrlo visoka, posebice Thierryja. Naše kolektivno razočaranje bilo je golemo kada je njegov lov na pobjedu u subotu iznenada prestao. Za nas je bilo važno imati automobil i posadu predstavljenu na postolju danas, za Craiga. Znali smo da će to označiti važnu prekretnicu na ovom teškom i emocionalnom putu koji smo započeli prošli tjedan. To smo uspjeli postići s Esapekkom. Važno je da sada sportski element ostavimo po strani. Slijed događaja koji su se dogodili od tog tragičnog dana prošlog četvrtka bio je nevjerojatno težak za tim; morali smo zaustaviti emocije, a sada je vrijeme za slijeganje svih misli i događaja. Teško ćemo doći k sebi i važno je da svi nađemo vremena da se nosimo s tim na svoj individualni način.

Posljednja riječ za #ForCraig

Hyundai Motorsport sudjelovao je na Croatia Rallyju u čast Craiga Breena koji je tragično izgubio život na WRC testiranju u četvrtak prošlog tjedna. Vozeći dva posebno ukrašena automobila s irskom zastavom, tim je odao počast Craigu i njegovoj strasti prema reliju. Odabir Craigovih inspirativnih citata krasio je servisno područje tima, odajući počast čovjeku čija će ostavština živjeti u zajednicama relija i motosporta. Hyundai Motorsport posvećuje današnji rezultat na postolju Craigu, njegovom suvozaču Jamesu Fultonu, njegovoj prekrasnoj obitelji, odanim prijateljima i obožavateljima, svima za koje je ovaj prošli tjedan bio ispunjen sirovim emocijama, tugom i gubitkom, ali i pun ljubavi prema čovjeku koji je toliko dao i ostavio iza sebe. Počivaj u miru, Craig.
Ne dopustite da vas itko ikada ponizi jer samo vi znate svoj pravi potencijal, Craig Breen, Rally Sweden, veljača 2023.


© 2023 Omega-auto d.o.o. Powered by LINK